Předvolební hit: restaurace Socánek!

Voliči se mají před volbami vždy na co těšit. Letos však přicházejí na řadu nová lákadla v politických kampaních. Co chystá sociální demokracie?

Na základě rozsáhlého sociologického výzkumu se sociální demokraté rozhodli k dosud nevídanému kroku. Pro své voliče, i pro ty, kteří s hlasem ještě váhají, strana otevřela unikátní restauraci.

Na otázku, zda to je proto, že si Jiří Paroubek chtěl připomenout svou socialistickou kariéru, odpovídá vedoucí kampaně Jaroslav Tvrdík: "Tak to ne. Restauraci pro voliče otevíráme z prostého důvodu. Víme totiž, že tam se český občan cítí nejlépe, my chceme, aby se navíc cítil i jako sociální demokrat." Pro naplnění tohoto cíle bude každý den v restauraci přítomen alespoň jeden člen strany, který má usilovat o získání co největší volební podpory.

Vyhlídky jsou podle Tvrdíka více než dobré. "Víte, osobně neznám lepší pocit, než se ráno probudit a vědět, že jsem sociálním demokratem. To je něco fantastického a věřím, že naši bystří voliči to také snadno pochopí a podpoří nás."

A proč se strana rozhodla dát podniku název Socánek? Na to už odpovídá samotný předseda Jiří Paroubek: "Výběr správného jména nebyl jednoduchý. Padaly návrhy jako Bufáč, Socák pub, Výkrmna, či Sociální vývar. Já sám jsem preferoval Výkrmnu, ale nakonec zvítězilo radikální křídlo naší strany, které se vyznačuje zálibou ve zdrobnělinách, proto tedy Socánek."

A koho chce mít strana za restauračními stolky především? "Tak my samozřejmě nejsme stranou, která lidi rozděluje, ale naopak. Proto u nás chceme docílit toho, aby v Socánkovi seděli všechny společenské skupiny," pokračuje slovutný předseda. Dokonce pak z kapsy vytahuje seznam zájmových spolků, které již v podniku mají rezervaci. Jsou to například pěstitelé řepky olejky, vykladači budoucnosti, jedna chmelová brgáda a dokonce spolek Prozíravých českých voličů.

Sociální demokracie pochopitelně nesází jen na svůj program volební, ale má také jeho restaurační alternativu. "Ano, chystáme tématické večery a už ten první nasadí laťku hodně vysoko. Budeme s občany debatovat o kráse a rozměrech břicha Jiřího Paroubka," vykládá agitátor Tvrdík a labužnicky si mne svůj nenápadný hustý knír. Pak ještě přiznává, že sám vymyslel název pro tento první tématický večer. Bude se to jmenovat Břicho předsedy aneb zvětšit, zmenšit, nebo piercing v pupíku?

Nebojí se však strana, že nenaplní očekávání voličů? Nejednou došlo na staré pořekadlo, že předvolební sliby bývají chyby a málo z nich je pravdivých. "Podívejte se, sociální demokracie si na nic nehraje a neslibuje zlaté tele. Náš program kopíruje vůli českých lidí, jako pomůcku uvedu jednoduchou rovnici. Na jedné straně je ochota co nejméně pracovat, na druhé zase očekávání velkého bohatství. My mezi tyto sociální veličiny dáváme směle rovnítko, protože tak to lidé chtějí," vysvětluje předseda Paroubek.

A kdy dojde k otevření té báječné restaurace? "Již brzy, přesný termín není mou doménou, ale náš volič ví, že je potřeba trpělivosti a pečlivého pročítání našeho programu. Pak mu slůvko brzy musí znít jako rajská hudba," uzavírá své vyprávění Paroubek.

Závěrem ještě dodáváme, že restaurace má být nekuřácká, avšak silně alkoholická, jídlo bude dobré a místa dost pro všechny. Stačí vám to?

Přehled mých aktuálních i předchozích projektů si můžete prohlédnout v referencích a ukázky publikovaných článků, reportáží a rozhovorů jsou připraveny v autorském portfoliu.