Krátké komentáře k různým tématům

Déčko zatím nebude. Výstavba trasy D pražského metra, jejíž zahájení mělo nastat do konce roku 2014, se zatím odkládá na neurčito. Podle primátora na to nejsou v městské kase peníze a výstavba je ve fázi snů. Otázkou je, zda ve fázi snů není i to, že Praha bude mít někdy kasu bohatší, než je tomu dosud. Díky korupčnímu folklóru a běžnému předražování veřejných stavebních zakázek o tom lze s úspěchem pochybovat.

Stavební povolení online. Získání stavebního povolení přes internet bude podle Ministerstva pro místní rozvoj možné již ve velmi brzké budoucnosti. Projekt na digitalizaci této úřední agendy by měl být hotov v únoru letošního roku. Radost a užitek z toho budeme mít všichni. Jakožto potenciální stavebníci strávíme na úřadech méně času, úřady na nás zase něco ušetří. S úsměvem lze přijmout i skutečnost, že většinu nákladů ve výši 44 milionů korun ponese EU. Pokud tedy ještě bude existovat.

Vězni pomáhají. Na hradě Krakovec je z důvodu jeho údržby šikovných rukou zapotřebí. V uplynulém roce si kastelán nemohl vynachválit spolupráci s vězni z Drahonic na Lounsku. Práce venku prý pomáhá také samotným vězňům i jejich věznitelům, neboť se tím uklidní situace v přeplněných věznicích. Šanci takto ušlechtile pracovat dostávají vězni za odměnu, zatím se to týká jen těch s dozorem. Ti s ostrahou mají smůlu. Ale možná se to časem změní. Naše památky by to potřebovaly.

Zmizely smlouvy. A státní organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli tomu může přijít o 74 milionů korun. Ve smlouvách, které ŘSD uzavřelo se čtveřicí stavebních firem, je totiž „kouzelný“ dodatek o 82% navýšení mezd pracovníků, kteří se podíleli na výstavbě úseku výpadovky I/52 z Brna na Mikulov. ŘSD tvrdí, že nic takového v původních smlouvách nebylo a dodatek je výsledkem něčí manipulace. Bez dohledání smluv však hrozí, že ŘSD zaplatí navýšenou cenu stavby. Už asi tuším, proč se po roce opět zvedla cena za dálniční známky...

Nepublikováno (neprošlo redakční cenzurou:-)

Přehled mých aktuálních i předchozích projektů si můžete prohlédnout v referencích a ukázky publikovaných článků, reportáží a rozhovorů jsou připraveny v autorském portfoliu.