Íránská opice ve vesmíru! Poletí i Zeman?

Bombastická zpráva z Íránu doslova šokovala vyspělý západní svět. Odvážná opice měla údajně vesmírný let přežít, a tak mají Íránci mohutný argument pro to, aby do vesmíru vyslali člověka. Podle kuloárních zvěstí má být budoucím kosmonautem nastávající český prezident Miloš Zeman.

Ještě v říjnu loňského roku to vypadalo na těžkou krizi ve vztahu Zeman - Írán. Tehdy pouhý prezidentský kandidát mudroval o správnosti preventivního vojenského úderu na íránská zařízení pro odpalování ničivých raket. Dle svých nejhorších zvyků k tomu argumentoval historickými omyly evropských velmocí, které se kdysi nechaly omámit Hitlerovými řečmi o míru a nezaútočily na něj, dokud to ještě bylo možné.

Zeman zkrátka na usmiřovací taktitu nikdy nevěřil, což brzy jistě pozná třeba takový Bohuslav Sobotka, Petr Nečas či Karolína Peake, ale o tom jindy. Důležitější je ptát se, jak je možné, že se náš budoucí prezident v očích Íránu změnil z úhlavního nepřítele v posla tamního pokroku?

Dle samotného Zemana je vysvětlení prosté: „Tak podívejte se, pokud je někdo tak významným politikem, jako jsem já, dostává pochopitelně celou řadu lukrativních nabídek. Íránci byli právem z mých řečí vystrašeni, ale jelikož to chtějí mít se mnou dobré a vědí, že jako prognostik vidím do budoucna, pozvali mě do kosmického střediska, abych jim doporučil některého z českých kosmonautů, který by vedl jejich slavnou výpravu. No a protože soudruh Remek už jenom sedí na schůzích, nabídl jsem se, že se tohoto vzácného úkolu sám ujmu.“

Pro Írán se tato varianta jeví výhodně i vzhledem k Zemanově vrozené skromnosti. Drahý kosmický program má napjatý rozpočet, který ovšem Zemanova účast příliš nezvýší. Podle dostupných informací od různých našeptávačů mu bude ve vesmíru stačit tlačenka, chleba se sádlem, okurek a dobře vybavený bar, o jehož přesném obsahu zatím nikdo nechce mluvit. Rozhodnuto ještě není ani o posádce, která s „českým nastávajícím“ poletí.

„V mém okolí se vždy pohybovala spousta schopných jedinců, ale i kreatur, jejichž jména raději co nejrychleji zapomínám. Během volební kampaně a bujarých oslav nebyl čas rozlišovat, kdo jsou ti aktuálně schopní a kdo jsou ti druzí. Nyní, po nekonečných dnech střízlivění, konečně mohu o těchto lidech začít přemýšlet,“ říká sám Zeman a s hlavou nakloněnou kamsi na východ ještě podotkne, že rozhodně nehodlá letět s opicí.

Zatímco v pražské Zoo po tomto vyjádření spadl všem kámen ze srdce, neboť se v kotcích i výbězích mluvilo o tom, že Zeman chce sebou do rakety gorilího samce, v politických stranách vládne napětí. Je jasné, že na koho Zeman ukáže, ten poletí. Tiskové konference parlamentních stran teď proto nejsou plné vzájemného napadání, ale jsou přímo prorostlé úvahami, zda s pověstným jezevcem z Vysočiny nakonec poletí ti, kteří mu celý život lezli do zadku, anebo jeho zarytí odpůrci, kterým však bude hrozit, že se z kosmu již nikdy nevrátí.

Jisté je, že dobrovolníků mnoho nebude. Dosud se přihlásil jenom litoměřický polovězeň David Rath, který však dle Zemana měl být někde na mléčné dráze už dávno. Pokud budoucí český prezident nenajde vhodnou posádku v tuzemsku, obrátí prý zraky do zahraničí nebo poletí sám.

A kdo bude řídit i uklidňovat národ v době jeho nepřítomnosti? „Tak v tomto případě nemám obavy, protože český národ si jistě těch několik týdnů dokáže vládnout sám. Pokud by se ukázalo, že to neumí, tak se rychle vrátím a se mnou, přátelé, přijde zákon...“

Co myslíte, neměl by Zeman ve vesmíru radši zůstat? Budou v raketě i Hůlka a Bohdalová? Máte úctu ke starým lidem? A co punk? Je to ještě živý žánr?

Přehled mých aktuálních i předchozích projektů si můžete prohlédnout v referencích a ukázky publikovaných článků, reportáží a rozhovorů jsou připraveny v autorském portfoliu.