Co čeká Pražský hrad aneb nezkrotná potřeba zateplování

Boj o nástupnické křeslo po prezidentu Klausovi bude ještě pořádně ostrý. O vítězi mohou rozhodovat jako obvykle maličkosti. Ač se to zatím nezdá, pomyslným jazýčkem na vahách se mohou stát sympatie kandidátů k uctívanému symbolu dnešní doby - několik centimetrů tlusté desce z pěnového polystyrenu.
Dosavadní český prezident je znám svým odporem ke všemu, co má byť jen zdánlivou souvislost se záchranou planety před globálním oteplováním. Mnozí mezi vhodná opatření proti klimatickým změnám považují i lepení polystyrenu a dalších izolací na fasády budov. Čím větší tloušťky, tím lépe. Budeme méně topit a méně škodit ovzduší, bude nás to stát hodně peněz, ale jednou se nám to vrátí. Taková je jejich víra. Sám Klaus považuje podobné názory za falešné a v posledních měsících se díky tomu dostává pod kritickou palbu propagátorů úsporných opatření v budovách.
Napětí se vystupňovalo v průběhu letních prázdnin, kdy prezident odmítl podepsat nový zákon nařizující lidem stavět a opravovat domy dle úsporných kritérií vymyšlených bruselskou byrokacií a různými lobbisty. Poslanci však nakonec prezidenta přehlasovali, a tak mají občané zase o jednu povinnost navíc. Ze zákulisí prezidentské kanceláře v posledních dnech pronikají na veřejnost informace o tom, že Klaus s propagátory úsporných budov dlouhodobě nebojuje jen v názorové rovině, ale musel dokonce odmítnout podezřele atraktivní nabídku na zateplení Pražského hradu.
To potvrzují i slova Mnislava Hlíny, který na hradě pracuje v nelehké pozici posla špatných zpráv: „Přijely takhle k večeru tři nablýskané limuzíny plné chichotajících se lidí a prý, že chtějí našemu pánovi něco ukázat. Bude to asi něco legračního, říkal jsem si, a tak dostali mimořádné povolení k návštěvě. Když odešli, zůstal náš pán mlčky sedět za stolem s prstem zaraženým do zvláštní bílé desky, kterou tam po sobě nechala ta podivná návštěva. Moc legrační to nakonec nebylo. Svatý Václav se prý v hrobě obrací.“ Jakmile Klaus svým lokajům sdělil, že dostal od jisté vlivné firmy nabídku na velmi levné a vysoce úsporné zateplení celého hradu včetně svatovítské katedrály, vypukla panika.
Podle očitých svědků Klaus ještě hodinu po odchodu návštěvy bloudil hradem, divoce máchal polystyrenovou deskou a údajně několikrát vykřikl: „Zlatá privatizace, zlaté tunelování! Tohle si někdo opravdu, ale opravdu odskáče a dobře mu u toho nebude!“ Poddaní se rozprchli do svých komůrek a hrad ovládlo na pár dní hrobové ticho, které rušil jenom usilovný klapot psacích strojů, u nichž písaři připravovali rozhořčené veřejné prohlášení. „Jako prezident jsem se v úřadě setkal s mnoha zvláštnostmi, ale snaha určitých lidí o zateplení Pražského hradu je pro mne šokující. Bruselský fanatismus zjevně nezná mezí a chce zasáhnout ta nejposvátnější místa naší státnosti. Naštěstí z úřadu již brzy odcházím, a tak se tlaku na úspory energií mohu vyhnout. Mému nástupci však zanechám velmi problematické dědictví, které silně prověří jeho charakter a postoje,“ řekl Klaus do televizních kamer.
Možnost obalení Pražského hradu polystyrenovými deskami se zatím setkává s překvapivě kladnými ohlasy. Přinejmenším v podhradí. „No my to máme na baráku už třetím rokem a je to finančně poznat. Jenom bych ještě doporučil vyškubat ty dřevěný okna a dát to všechno do plastu,“ sděluje bodrý Jarek z Dědiny. V některých lidech vzbuzuje představa úsporných opatření dokonce neskrývané nadšení. Například v Petře McDonald Novákové, která je mluvčí Centra zelených domů a stromů: „Planeta od nás čeká, že se konečně začneme chovat zodpovědně a zateplování budov je řešení, které pomáhá přírodě i nám lidem. Kdybych mohla, nosila bych polystyren i místo oblečení.“
Lid má tedy jako obvykle jasno. Červíček pochybností však hlodá mezi odborníky zabývajícími se ochranou architektonických skvostů. Hodlají dokonce uspořádat týdenní konferenci, na které se bude tato kauza řešit. „Nemůžeme dovolit, abychom byli vyloučeni z debaty o zateplení Pražského hradu. Zcela jistě se nám na konferenci podaří formulovat ostré prohlášení, na jehož základě budeme moci alespoň pranýřovat dělníky montující tu démonickou izolaci,“ tvrdí anonymní zdroj, který na konferenci vystoupí s přednáškou na téma „Fasádní hmoždinka trnem v oku (nejen) Václava K“.
Nová kauza dává nový rozměr nejen konci jednoho politika v prezidentském úřadě, ale zároveň i volbě jeho nástupce. Sympatie veřejnosti si totiž může získat také v oboru, který dosud nebyl pro politiky příliš oblíbený, přestože běžní lidé se v něm očividně vyznají. Zásadní otázkou mířící do svědomí každého z kandidátů tedy je: zateplit či nezateplit? To je, oč tu běží. Zdá se, že názor kandidátů na toto stavební opatření bude pro občany důležitější než jejich členství u komoušů či pábitelská záliba v chrápání během živého vysílání. „Když nový prezident nebude dělat zbytečný kravál, určitě získá na zateplení pěknou dotaci. Byl by blázen, kdyby do toho nešel. Z dálky to zateplení nepůjde poznat, panorama hradu bude nadále líbivé, takže turisté si těžko nečeho všimnou. Navíc se budoucí prezident může každé zahraniční návštěvě chlubit, kolik ušetřil za vytápění tak velké budovy. No řekněte upřímně, může být něco lepšího?“ podotýká na závěr neznámý kolemjdoucí.

Přehled mých aktuálních i předchozích projektů si můžete prohlédnout v referencích a ukázky publikovaných článků, reportáží a rozhovorů jsou připraveny v autorském portfoliu.